Je mond afplakken tijdens het slapen en sporten, waarom zou je dit doen?

Wat voor ons in 2014 al ‘normaal’ was, is sinds kort een enorme trend aan het worden onder topsporters en bekende Nederlanders. Slapen en/of trainen met een pleister op je mond!

 

Het slapen met een pleister op je mond of je mond tapen tijdens het sporten! Dit kan veel gezondheidsvoordelen opleveren.  

Slapen met een pleister op je mond

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid en welzijn. Tijdens de slaap herstelt ons lichaam zich, worden herinneringen versterkt en worden lichamelijke en geestelijke functies gerevitaliseerd. Maar wist je dat slapen met een pleister op je mond een opmerkelijke impact kan hebben op je slaapkwaliteit en algemene gezondheid?

Trainen met een pleister op je mond

En ook trainen met een pleister op de mond, ook wel bekend als "mouth taping," is een interessante benadering die de aandacht heeft getrokken van hardlopers, fietsers, atleten en fitnessliefhebbers. Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, zijn er enkele potentiële voordelen aan verbonden. Mindful Run Nederland is hier in 2014 al mee gestart en heeft al duizenden mensen begeleid om neusademhaling toe te passen tijdens het sporten. Je leert deze techniek tijdens de Mindful Run-, Mindful Walk- en Mindful Cycling cursussen en clinics. 

 Voetballer Erling Haaland slaapt ’s nachts met dichtgeplakte mond

 

Tennisster Iga Swiatek plakt haar mond af tijdens trainingen om haar ademhaling te trainen.

 

Arie Boomsma tapete zijn mond af tijdens slaap

 

 

In dit artikel zullen we de voordelen van deze ongebruikelijke gewoonte onderzoeken en waarom het de moeite waard kan zijn om te overwegen.

 

Verbeterde ademhaling

Een van de meest opvallende voordelen van slapen met een pleister op je mond is de verbeterde ademhaling. Mensen die snurken of last hebben van slaapapneu, waarbij de luchtwegen tijdelijk worden geblokkeerd tijdens de slaap, kunnen baat hebben bij deze techniek. De pleister dwingt je om door je neus te ademen, waardoor de kans op snurken wordt verminderd en de luchtwegen open blijven. Dit kan helpen om een diepere en rustigere slaap te bereiken.

Verhoogde zuurstofopname

Door door je neus te ademen in plaats van je mond, verbeter je de zuurstofopname. Neusademhaling zorgt ervoor dat de lucht wordt gefilterd, verwarmd en bevochtigd voordat deze je longen bereikt. Dit leidt tot een efficiëntere zuurstofuitwisseling, wat gunstig is voor je algehele gezondheid. Een goed zuurstofniveau in je lichaam is essentieel voor een optimale celregeneratie en algemeen welzijn.

Betere nachtrust

Slapen met een pleister op je mond kan leiden tot een diepere en meer herstellende slaap. Omdat je luchtwegen vrij blijven en je zuurstofopname verbetert, zal je minder vaak wakker worden tijdens de nacht. Dit zorgt voor een meer ononderbroken slaapcyclus, wat bijdraagt aan een gevoel van verfrissing en energie bij het ontwaken.

Vermindering van droge mond en keel

Mensen die 's nachts door hun mond ademen, kunnen vaak last hebben van een droge mond en keel. Dit kan leiden tot ongemak en zelfs tandbederf. Het dragen van een pleister op je mond zal je aanmoedigen om door je neus te ademen, waardoor je de symptomen van een droge mond en keel kunt verminderen en je mondgezondheid kunt verbeteren.

Bevordering van gezonde slaapgewoonten

Slapen met een pleister op je mond kan een gewoonte worden die je aanspoort om bewuster te worden van je ademhaling en slaapgewoonten. Dit kan leiden tot het aanleren van gezonde slaapgewoonten, zoals een regelmatig slaapschema, voldoende slaap krijgen en het creëren van een rustgevende slaapomgeving. Dit alles draagt bij aan een betere slaapkwaliteit en een gezondere levensstijl.

Waarom topsporters slapen met neusademhaling

Topsporters zijn altijd op zoek naar manieren om hun prestaties te verbeteren en hun lichaam optimaal te laten functioneren. Het zal je misschien verbazen dat sommige topsporters slapen en/of trainen met een pleister op hun mond als onderdeel van hun trainingsroutine en herstelstrategieën. Hier is een kijkje in waarom en hoe dit voor hen kan werken:

  1. Optimalisatie van Ademhaling: Ademhaling is van cruciaal belang voor atleten, omdat het de zuurstoftoevoer naar spieren en weefsels reguleert. Het dragen van een mondpleister helpt topsporters hun ademhaling te richten op neusademhaling. Dit kan de efficiëntie van zuurstofopname verbeteren en hen helpen langer op een hoog prestatieniveau te blijven.
  2. Voorkomen van Dehydratatie: Door 's nachts door de mond te ademen, verliezen mensen vaak ongemerkt vocht via uitademing. Voor topsporters is het behouden van de juiste hydratatie essentieel. Neusademhaling minimaliseert dit vochtverlies, waardoor ze beter gehydrateerd blijven.
  3. Herstel Versnellen: Tijdens de slaap vinden veel herstel- en groeiprocessen plaats in het lichaam. Door een diepere en ongestoorde slaap te bevorderen, kan neusademhaling bijdragen aan een efficiënter herstelproces voor topsporters. Dit kan hen helpen om sneller te herstellen na intensieve trainingen en wedstrijden.
  4. Mentale Rust en Focus: Slaap heeft niet alleen invloed op fysieke prestaties, maar ook op mentale scherpte en concentratie. Topsporters die goed slapen, ervaren vaak betere focus en emotionele stabiliteit. Een goede nachtrust kan hen helpen om de druk van competitie beter het hoofd te bieden.

Sporten met een pleister op je mond

Trainen met een pleister op de mond, ook wel bekend als "mouth taping," heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van atleten en fitnessliefhebbers. Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, zijn er enkele potentiële voordelen aan verbonden:

Verbetert de ademhalingscontrole

Trainen met een mondpleister kan atleten dwingen om bewuster en gecontroleerder te ademen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van diepere ademhalingsspieren en het optimaliseren van de ademhalingspatronen, wat cruciaal is voor uithoudingsvermogen en prestaties.

Verhoogt de efficiëntie van zuurstofgebruik

Door de ademhaling te beperken tot de neus, moeten atleten harder werken om lucht binnen te krijgen. Hierdoor kan de zuurstofopname in het lichaam worden verbeterd. Dit kan de aerobe capaciteit vergroten en de uithoudingsprestaties verhogen.

Bevordert de focus en mindfulness

Trainen met een mondpleister vereist meer bewuste aandacht voor de ademhaling. Dit kan atleten helpen om in het moment te blijven, de geest te kalmeren en zich beter te concentreren op de trainingstaak. Mentale focus is essentieel voor het bereiken van optimale resultaten tijdens de training.

 

Vermindert de belasting van het ademhalingssysteem

Voor sommige atleten kan het dragen van een mondpleister de intensiteit van de training verminderen. Dit kan vooral gunstig zijn bij hersteltrainingen of tijdens perioden van herstel na een blessure, waarin de nadruk ligt op lichte oefeningen en herstel.

 

Simuleert hoogte-training

Sommige atleten kiezen ervoor om met een mondpleister te trainen om de effecten van hoogte-training na te bootsen. Bij grote hoogtes is de lucht dunner en is het zuurstofniveau lager, wat leidt tot een verhoogde ademhaling en een verminderde zuurstofvoorziening. Door met een mondpleister te trainen, kunnen atleten een soortgelijke ademhalingssituatie simuleren en hun lichaam aanpassen aan deze uitdagende omstandigheden.

Neusademhaling leren bij Mindful Cycling

Het gebruik van een mondpleister om de ademhaling te verbeteren tijdens de slaap en tijdens het sporten is slechts één van de vele benaderingen die sporters kunnen overwegen. Het is altijd raadzaam voor topsporters om met professionele coaches, trainers en medisch personeel te overleggen om de meest geschikte methoden voor hun specifieke behoeften en doelen te bepalen.

 

Al met al is het fascinerend om te zien hoe zelfs ogenschijnlijk kleine aanpassingen aan de slaap- en trainingsgewoonten een grote impact kunnen hebben op de prestaties en het welzijn van (top)sporters. Dit onderstreept het belang van slaap en verantwoord trainen als een integraal onderdeel van een gezonde levensstijl en optimale prestaties, niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen. Dus ook voor jou als beginnende of gevorderde sporter!

 

Het is ook essentieel om de techniek goed te begrijpen en advies in te winnen van een professionele trainer of fysiotherapeut voordat je deze aanpak in je trainingsroutine opneemt. De Mindful Cycling, Run en Walk instructeurs, coaches en fysiotherapeuten die opgeleid zijn door MROI opleidingen en trainingen voorzien hierin. 

 

Kijk op de website van Mindful Cycling naar de agenda voor een cursus of clinic bij jou in de buurt.

Al met al kan trainen met een mondpleister een interessante strategie zijn voor sporters, waaronder ook voor wielrenners, gravelbikers en mountainbikers, die op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun ademhaling en prestaties te verbeteren.

 

Zoals bij elke trainingsmethode is het cruciaal om naar je lichaam te luisteren en te experimenteren om te bepalen of dit bij jou past en positieve resultaten oplevert. Daarom is een Mindful Cycling-, Run- of Walk cursus of clinic de ideale manier om dit te onderzoeken of neusademhaling ook iets is voor jou. Heb je echt ernstige ademhalingsproblemen dan kunnen wij jou ook doorverwijzen naar de juiste professional. 

 

Kijk op de website van Mindful Cycling naar de agenda voor een cursus of clinic bij jou in de buurt.

 

Liever de neusademhaling leren met hardlopen of wandelen? Kijk dan eens op www.mindfulrun.nl