10 tips om te starten met wielrennen

1.     Trek je fietskleding aan

Wielrennen vraagt wat meer van je tijd dan bijvoorbeeld hardlopen. En voordat je op de racefiets zit moet er het een en ander gebeuren. Je fiets uit de schuur of van zolder, terwijl deze misschien niet gelijk voor het grijpen ligt. Een bidon, ID pas, geld en misschien iets te eten voor onderweg. Banden oppompen, helm, handschoentje en bril pakken. En natuurlijk je fietskleding aan doen. Voordat je op de racefiets zit zijn er dus een aantal handelingen nodig die je al kunnen belemmeren om echt te gaan fietsen. Maar wil je toch graag die fiets pakken, start dan eens met die fietskleding aan doen. Dan zul je zien dat de rest vanzelf gaat.

 

2.     Zet een motiverend muziekje op

Heb je toch moeite om op de racefiets te stappen. Zet dan eens met je fietskleding aan een lekker motiverend muziekje op in huis. Een energie gevend nummer kan er ineens zomaar toe leiden dat jij de energie krijgt om lekker op je fiets te stappen.

 

3.     Stel niet te hoge eisen aan jezelf

Natuurlijk kun je vier uur lang op de fiets gaan zitten, omdat je leest dat 100 km op de racefiets voor enkelen een normaal trainingsrondje is. Zonde om je een doel als deze te stellen. Begin eerst maar eens met fietsen. Afstand of tempo is niet belangrijk. Zorg dat jij plezier beleeft aan het fietsen en gewoon een lekker rondje gaat fietsen zonder doel. Een rondje van 15, 20 of 30 km is ook prima om mee te starten. Ik doe het zelf nog regelmatig als lunchride rondje. Belangrijker is om lekker in beweging te zijn.

 

4.     Adem door je neus

Probeer tijdens het fietsen zoveel mogelijk door je neus te ademen. Jouw ademhaling is namelijk jouw natuurlijke begrenzer. Zo ga je niet over je grenzen heen en is het gemakkelijker om blessurevrij te blijven. Moet je door je mond gaan ademen om voldoende zuurstof te krijgen, dan fiets je misschien iets te hard voor wat je lijf aan kan. Bergop heb je sneller meer adem nodig, maar als je alleen maar door je mond kunt ademen vraag je misschien teveel van jezelf. Wil je meer over ademhaling weten klik dan hier.

 

5.     Wat is je beweeg reden?

Bedenk waarom je wil wielrennen. Fiets je voor je ontspanning? Voor je gezondheid? Voor de prestatie? Stem je fietsmomenten af op je beweegdoel. Leg je je lat in het ‘normale’ leven hoog dan doe je dit vaak ook tijdens het sporten. Ga dan bij jezelf na of dit is wat je wil of omdat je dit moet van jezelf, omdat je anders niet tevreden bent.

 

6.     Volg een cursus of clinic

Wil je graag snel de kneepjes van het vak leren volg dan eens een wielren clinic of wielren cursus. Je leert hier verschillende fietstechnieken en hoe je met meer plezier kunt fietsen, zonder te hoge doelen te stellen aan jezelf. En je ontmoet andere (beginnende) fietsers die het misschien ook leuk vinden om samen te fietsen. Leuk voor je sociale contacten en het vinden van gelijkgestemde fietsmaatjes. Samen fietsen kan motiveren om ook echt te gaan. Mindful Cycling biedt bijvoorbeeld leuke cursussen  en clinics aan waarin je middels mindfulnesstechnieken leert om beter en energiezuiniger te fietsen.

 

7.     Zoek een fietsmaatje met hetzelfde niveau

Puffend en hijgend achter een groepje aanfietsen of fietsen met iemand die veel te hard voor jou gaat kan ervoor zorgen dat je afhaakt. Zorg dat je fietst met iemand of een groepje die ongeveer hetzelfde niveau heeft als jou. Er zijn verschillende niveau’s bij wielerverenigingen, maar ook andere fietsgroepjes die puur fietsen voor de fun, zoals bij Mindful Cycling Club. En alleen fietsen kan ook heel fijn zijn op bepaalde momenten. Je kunt dan fietsen zoals het bij jou past op die dag.

 

8.     Fiets met plezier

Als je weet waar je op moet letten bij het wielrennen, dan kan het zomaar zijn dat je ook meer gaat genieten van het fietsen. Als het fietsen meer vanzelf gaat en je je energie goed kunt verdelen is fietsen vooral heel leuk. Je geniet meer van de omgeving en alles wat op je (fiets)pad komt.

 

9.     Plan een vast fietsmoment

Maak een afspraak met jezelf in je agenda voor een vast fietsmoment in de week waarop je gaat fietsen. In het begin heb je dit misschien nodig om het fietsen in je ritme te krijgen. Heb je het fietsvirus eenmaal te pakken, dan trek je de fiets het liefst meerdere malen in de week uit de schuur. Doe dit dan vooral ook, je intrinsieke vlammetje is gaan branden.

 

10.   Blijf genieten en tevreden

In het begin lukt het misschien nog wel om gewoon lekker te gaan fietsen, maar na verloop van tijd zal je misschien ervaren dat je jezelf toch iedere keer gaat prikkelen met gedachten. Je ziet andere mensen op bijvoorbeeld strava die harder fietsen dan jou, verder fietsen dan jou, vaker fietsen dan jou. Ga jij je laten beïnvloeden, omdat je jezelf anders niet goed genoeg vindt? Probeer dan toch dicht bij jezelf te blijven en volg je eigen beweegdoel en wees vooral tevreden met wat je doet! Je zult merken dat dit veel meer voldoening blijft geven.

 

Wil jij ook starten met fietsen of juist weer terug naar je eigen basis? Dan is een Mindful Cycling MTB clinic, MTB cursus, wielrenclinic of wielren cursus misschien wel iets voor jou. In heel Nederland geven super leuke Mindful Cycling instructeurs deze cursussen. Ervaren fietsers die zichzelf in de tijd van het fietsen tegen zijn gekomen. Zij weten als geen ander hoe het is om te starten met fietsen en hoe je jezelf kunt verliezen onderweg, maar ook hoe je weer op je eigen (fiets)pad komt en blijft. Niks zweverigs, maar juist met beide voeten op de grond (of op de pedalen ;-)).

 

Voor meer info kijk je op www.mindfulcycling.nl

 

Of neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0