9 motivatie tips om te blijven fietsen in de winter

De wintermaanden weerhouden je er vaak van om je huis te verlaten, laat staan om te gaan fietsen. Maar als het je lukt om op de fiets te stappen dan is het vaak volop genieten!

 

Hierbij een paar tips om jezelf te motiveren.

 

We hebben onze Mindful Cycling instructeurs om tips gevraagd hoe je de koudere maanden op de fiets het hoofd kunt bieden. Dit is wat ze zeiden.

 

1. Houd je voeten warm

Er is niets erger dan ijzige tenen of natte voeten. Om je tenen lekker warm te houden tijdens je rit, raden we lekkere warme wollen sokken en een paar waterdichte fietsschoenen (of overschoenen) aan. Leg alles voor vertrek op de verwarming, zodat je met lekkere warme voeten vertrekt.

 

2. Draag waterdichte handschoenen en doe een muts of hoofdband onder je helm.

Door je handen en hoofd warm te houden, beleef je meer plezier aan je winterrit. Een paar dikke fiets-winterhandschoenen beschermen je handen voldoende, maar zorgen er ook voor dat je nog steeds veilig kunt remmen, schakelen en je stuur vast kunt pakken voordat je op pad gaat. Er bestaan tegenwoordig zelfs verwarmde handschoenen.

 

Hetzelfde geldt voor je hoofd. Een goede muts of gebreide hoofdband zorgt voor comfort, maar zorg ervoor dat deze je zicht of gehoor niet belemmert tijdens het fietsen.

 

3. Draag veel dunne laagjes

Het is gemakkelijk om warm en zweterig te worden tijdens het fietsen, zelfs in de winter.

 

In plaats van je dikke winterjack aan te trekken en oververhit te raken, betekent het dragen van meerdere dunne lagen dat je dingen aan en uit kunt trekken, zodat je het niet te warm onderweg krijgt. Tegenwoordig is er veel goede thermokleding en winter fietskleding te koop. Het is de investering waard!

 

4. Houd je fiets in topconditie

Na het mountainbiken in een natte, modderige omgeving is het aan te raden je fiets altijd direct na gebruik schoon te maken met een zachte borstel, warm water en fietsreiniger. Voor de ketting bestaan er speciale kettingreinigers, hiermee verdwijnt het vuil wat tussen de schakels is gekomen. Door het gelijk te doen voorkom je dat je geen zin meer hebt als je eenmaal gedoucht bent. En de fiets is sneller schoon, omdat de modder nog vers is. 

 

Maak de ketting goed droog. Smeer vervolgens de droge ketting in met een dun laagje olie. Houd hierbij rekening met de omstandigheden waarin je meestal fietst: Wet Lube olie is voor natte omstandigheden, Dry Lube olie voor droge. Draai de ketting daarna een paar keer rond, zowel voor- als achteruit, om de olie goed te verdelen. Verwijder eventueel het overige smeermiddel met een oude doek. Zo voorkom je dat er onnodig veel zand of viezigheid aan de olie blijft hangen.

 

5. Krijg grip

Wat voor weer het ook is, je moet altijd een goede set banden op je fiets hebben, maar ze zijn vooral belangrijk tijdens de koude wintermaanden.

 

Met een goede set banden kom je al een heel eind om onnodig slippen te voorkomen en ze verkleinen ook de kans dat je een lekke band moet repareren in de kou.

 

Door je banden iets minder op te pompen dan in de zomer, heb je meer grip op gladde paden.

 

6. Trap voorzichtig

Pedalen worden ook glad in de regen. Als je niet vertrouwd bent met clip-in pedalen, investeer dan in pedalen met extra grip.

 

7. Doe het rustig aan

Het duurt even voordat je lichaam, vooral je gewrichten en spieren, goed zijn opgewarmd, dus schiet niet meteen in een sprint als je de deur uitgaat.

 

Geef je lichaam extra tijd om op te warmen en zorg ervoor dat je langzamer fietst in natte en gladde omstandigheden.

 

Het is niet nodig om je veiligheid op het spel te zetten voor een sportmoment. Wees mindful en luister naar wat je intuïtie je ingeeft.

 

Wat kan helpen is om door je neus te ademen. Zowieso is dit gezonder voor je luchtwegen, omdat je neus de koude lucht opwarmt, maar het helpt je ook om niet over je grenzen te gaan.

 

8. Kies het veilige pad

Fiets over het pad wat bereden is en ontwijk gladde obstakels op de weg. 

 

9. Houd de controle

Kies een route die past bij de weersomstandigheden. Een route hoeft niet altijd moeilijk en uitdagend te zijn om plezier te ervaren. Er is dan meer tijd om te genieten van de omgeving en de mooie uitzichten die je tegenkomt. Harder is niet altijd beter.

 

Belangrijk is dat je na je fietsronde thuiskomt en dat je blij bent dat je gegaan bent.

 

Alle instructeurs van Mindful Cycling Nederland wensen je veel fietsplezier in de winter!

 

Voel je je toch nog wat onzeker op de fiets? Dan is een 5-weekse cursus of een clinic erg leerzaam om meer ontspannen te leren fietsen. Heb je nog vragen neem dan contact met ons op via onderstaand formulier of kijk in onze agenda wanneer er een cursus of clinic bij jou in de omgeving gegeven wordt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0