Mindful Dauwtrappen 

 

“Ik heb het nog nooit gedaan”! Dat was de reactie van een van de deelnemers aan de activiteit: MINDFUL DAUW- TRAPPEN op Hemelvaartsdag 2018. 

Voor mij was het meer een optelsom: Mindful Cycling cursussen en clinics geven en de regelmatig terugkerende vraag die mensen aan me stelden of dit ook op de (gewone of elektrische) fiets kan. Uhm, natuurlijk kan dit, maar dan zoek ik wel naar een bijzondere gelegenheid. …..
Zo ben ik graag, ik hou er van om nieuwe wegen te begaan.

 

Als klein kind al gingen we in ons gezin, of later met een groep vrienden, dauwtrappen. Vroeg op, picknickmand met lekkers of een kratje bier mee en dan hup, met z’n allen een eind fietsen om onderweg met elkaar lekker te genieten en of dollen. We fietsten dan naar het Rommelgebergte in Winterswijk, of de Zandbulten in Stokkum.
Dus: zo ook vandaag. Vroeger dan gewoonlijk uit de veren en hup in de kleren. Het is net licht en na een stormachtige nacht is de wind gaan liggen, dat voel ik als ik buiten kom. Ik hoor de vogels volop fluiten en de kikkers in de vijver kwekken wat af. Met 4 geïnteresseerde actieve personen gaan we enthousiast, om 6.00 uur, op weg. Er is nog geen kip op straat en wat is dit heerlijk. Na 500 meter fietsen staan we even stil. Stil maken in jezelf en je afvragen: waar gaan we naar toe? En ook, achterom kijken, waar komen we vandaan? Kijk je wel eens achterom waar je vandaan komt? Natuurlijk niet tijdens het fietsen, zegt een deelnemer. Ik bedoel het ook wat breder, kijk je wel eens achterom in je leven? Wat heb je gedaan en wat vond je er van? Wil je op dezelfde weg verder? Neem de tijd voor stil staan, bewust worden, kun je wel even stil staan? Hoe hard wil je gaan?

Verder op de fiets, we komen door Lengel, langs 's Heerenberg. Het wordt donkerder boven ons, wat raar is, gezien het tijdstip van de dag. Na een kort klimmetje gaan we een zandweg in, dwars door het bos. We horen bijna geen achtergrond en storende geluiden, wat is het nog lekker stil. En de geur is heerlijk fris na de bui in de nacht. Een specht timmert al aardig aan de “weg” en anderen horen merels en kraaien. We stoppen even verderop en ik vertel over de verschillende ademhalingstechnieken. We gaan dit ervaren door iedere keer een stukje te fietsen. Hoe voelt dat, wat merk je? Waar voel je de hartslag?
We parkeren de fiets om te voet op weg te gaan naar het hoogste punt van deze Mindful dauwtrap tocht. “Wandelen is wel even wat anders dan in het zadel zitten”, merkt een deelnemer, enigszins hijgend, op. Om hier aandacht voor te hebben, geven we aandacht aan het voelen: hoe zit je in je lichaam, waar voel je dit? Hoe haal je nu adem? Op de Hoge Heide in Stokkum doen we een stilte meditatie. Ogen dicht en met aandacht naar het hier en nu met alle geluiden om ons heen. Dan opeens duikt daar de uitkijktoren op met tegelijkertijd een fikse regenbui. Ieder neemt in zijn eigen tempo de 97 trappen omhoog, waarbij voor een enkeling het naar ademhappen centraal staat. Dit vanwege persoonlijke omstandigheden, wat aanleiding is voor een “diep gaand” gesprek op deze hoogte. Boven staat het kijken centraal, waarbij vooral de prachtige verschillende kleuren groen opvallen. De beloning die we normaal krijgen in deze uitkijktoren op de Hulzeberg, valt vandaag in het water, waarbij het voordeel is dat wij wel droog blijven. Hoe nauwer je blik, hoe scherper je ziet, waardoor de nieuwste bouw erken de horizon nu niet zo bepalen. Zo zijn we op deze hoogte een met de natuur.
Even later zitten we weer in het zadel en letten we op hoe het voelt: de spieren tijdens een klim, de regendruppels uit de bomen, het actief zijn zo ’s morgens vroeg … Met het stuur in handen rijden we heel bewust verder en letten we op 3 bijzondere dingen die we zien onderweg.
Een vogelhuisje midden in het bos?! Die strakke ruggen in de akkers, zijn dat aardappels of asperges? De Boterweg, daar fiets ik zo vaak over heen, nooit geweten dat die zo heet!

Wat een prettige ervaring om het ontluiken van de dag bewust en met aandacht zo samen te ervaren. Een ochtendhumeur krijgt vandaag geen kans. Als afsluiting ervaren we de Tai Gong, een heerlijke ontspanningsoefening. En dan ruik ik de koffie, ja, een ontbijt dat gaat er nu ook wel in.

 

 

 

We praten nog lang na over Mindful Dauwtrappen, want "ik heb het mooi gedaan". Bij mij kwam het kind in me weer even naar boven! .....

 

 

 

Ans Baars

Mindful Cycling Montferland

 

 

 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.